Разходки из Италия- Падуа
 

Какво да видим в Падуа?

Градът, който ми въздейства най-много в това пътуване.
Странно е, но  е факт. Чувствата и емоциите не могат да се променят, особено ако са толкова силни. Още с наближаването на площада на Падуа, заобиколен от фигурите на различни исторически личности, се усеща духът на града.

 

Посетихме Падуа я късния следобед малко преди свечеряване.
Падуа е град с богато историческо, културно, академично, духовно богатство.
Духа на гарда се усеща, невероятно е!
Прекосявайки Прато де ла Вайе , който често се смята за най-големия  в Италия. Централният парк, заобиколен от път, е зелен парк на остров. Живописният канал го заобикаля като ров, прекосяван от четири моста и охраняван от прекрасни статуи. Това е много привлекателно място, с което градът се гордее и не трябва да го пропускате, когато сте в Падуа.
В самия център на Падуа се издига катедралата на града, в чийто дизайн участва самият Микеланджело, а до нея се намира Баптистерият с красиви фрески от флорентинския майстор Джусто де Менабуои. Тук се намира и главната сграда на университета в Падуа – издигнат за първи път през 1602 г. и модернизиран през 20-те години на минали век.
Малките улички, ще ви отведат към площада където се намира базиликата Сан Антонио.
Преди да посетим базиликата получихме много много интересна информация от екскурзовода. Свети Антонио е светец закрилник на децата. Той е бил благ, добър и човек и отличен оратор. Всяка година хиляди хора от Европа и целия свят идват на поклонение в храма, носейки снимки на болни деца. Поставят снимките в олтар в близост до мощите на Свети Антонио и се молят…Молят се за лечението на най-скъпите си същества.
В самата базилика е забранено използването на камери и фотоапарати, затова няма да ви покажа снимки, но ще споделя, че за първи път в живота си посещавам такъв храм.
Когато прекрачихме прага на базиликата, имаше Коледна литургия.
Акустиката, куполите, хората, песента на духовниците….Неописуемо, пречистващо, одухотворяващо.
Именно това, което преживях докато обиколихме храма и това, което видях вътре направиха Падуа мястото, което никога няма да забравя!
Когато напуснахме базиката, снимах куполите.
Невероятно!
В близост до базиликата  можете да видите произведение на самия Донатело изобразяващо венецианския генерал Ерасмо да Нарни.
Едно от нещата, с които Падуа е най – известна е вторият по възраст университет в Европа след този в Болония. Университетът е създаден в далечната 1222г от студенти и преподаватели на Болонския университет, които търсели по- голяма свобода в академичните си изяви. Част от известните учени на миналото преподавали в университета са Галилей, Коперник и Собиески. Университетът се гордее и с най – старата ботаническа градина в света, чието начало е сложено още през 1545г.
Падуа ме впечатли! Хареса ми, че усетих такова въздействие!
Посетете града и усетете чарът и духът му!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Вижте историята ни за Венеция, Флоренция, Сиена.
Абонамент
Въведете вашия email адрес, за да се абонирате за нашия сайт и да не пропуснете някоя от следващите рецепти!
Подобни публикации